De DOLICHOS (spreek uit: dó-lie-gos) is de naam van een lange afstandsloop, die voor het eerst tijdens de Olympiade van 720 voor Christus werd georganiseerd. DOLICHOS (δολιχος) is oud Grieks en betekent: lang (zowel in afstand als in tijd). 

Dolichos

De DOLICHOS wordt gezien als de voorloper van de huidige Olympische marathon. Voor het eerst verlieten de atleten namelijk tijdens de wedstrijd de looppiste en liepen zij vervolgens langs lokale bezienswaardigheden. De route liep uiteraard langs de tempel ter ere van Zeus en langs de tempel ter ere van Nikè (de godin van de overwinning). De DOLICHOS had een gemiddelde lengte van ongeveer 3,57 km.

Hardlopen is een van de oudste en belangrijkste disciplines van de Olympische Spelen. Tot de Olympiade van 728 v.C. was het sprintnummer, het stadion (over een lengte van ongeveer 180m.), ook de enige discipline. In 724 v.C. werd voor het eerst een discipline geïntroduceerd waarbij de atleten tweemaal de afstand van het stadion liepen. In 720 v.C. werd de Dolichos als Olympische discipline ingevoerd.
Lees meer over de geschiedenis van het hardlopen.